Su Kirliliği Nedir?

Su Kirliliği Nedir?

Su Kirliliği Nedir?
Fabrikalardan evlere, toprağın altından üstüne, bahçeden banyoya kadar hayatın hemen her yerinde ve her alanında kullanılan suyun kullanılamaz hale gelmesi olayıdır. Her türlü su kaynağının doğrudan veya dolaylı bir şekilde atıl duruma gelmesiyle oluşan su kirliliği, canlıların hayatını idare etmesi açısından çok büyük bir problemdir. İnsanların içerek veya yiyerek vücuduna aldığı, bitkilerin kökleriyle alıp büyümesini sağladığı ve daha birçok canlı ve cansız varlığın var olması ve varlığını sürdürmesi suya bağlıdır.

Deniz ve göl gibi su alanlarının kirlenmesi, birçok canlı türünün zarar görmesini hatta yok olmasını beraberinde getirir. Gerek evsel gerekse sanayi atıklarıyla mevcut su kaynaklarının kirlenmesi, bu kaynakların tekrar kullanılamaz duruma gelmesine neden olur. İçme, sulama ve temizlik gibi birçok alanda ihtiyaç duyulan suyun karşılanamaması gündelik hayatı durma noktasına getirecek kadar tehlikeli bir durumdur.

Su Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir? Kirlilik Nasıl Oluşur?
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağıdır.

Yeryüzündeki temiz suların kirlenmesi söz konusu olduğunda da durum aslında yeraltı sularının kirlenmesinden farklı değildir. Hızlı ve plansız şehirleşme, artan nüfus, sanayileşme ve buna bağlı endüstriyel atıkların artışı; su kirliliği nedenleri başında gelir. Yine doğada zor kaybolan plastikler ve kimyasal içerikli ürünler sadece su kirliliği nedeni olmayıp yıllarca etkilediği çevrenin toprağını, havasını da geri dönüşü olmayacak şekilde kirletir. Türkiye’de su kirliliği de genel olarak bu faktörlerden dolayı meydana gelir. Bunlar haricinde genel olarak yeryüzü ve yeraltı su varlığının kirlenmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

● Böcek ilaçları, kimyasal gübreler
● Kanalizasyon sisteminden sızan akıntılar
● Geri dönüştürülemeyen atıklar
● Besin atıkları
● Ağır metaller
● Fabrikalardan ve çiftliklerden salınan zehirli maddeler
● Yanlış ve kurallara aykırı kullanılan atık sahaları
● Gemilerin yakıt tüketimi vb. faktörler.

social position

Bu gönderiyi paylaş


YENİLİKÇİ ÇEVRE ÇÖZÜMLERİ
MPT E-BÜLTEN
Son güncellemelerden anında haberdar olun.
ABONE OL!
İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.