1
KİMLER FAALİYET ÖN BİLGİ FORMUNU DOLDURMALIDIR?
Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik, Ek-2 Tablo 2 de yer alan sektörler (NACE KODU) “Faaliyet Ön Bilgi Formu”nu doldurmalıdır.
2
FAALİYET ÖN BİLGİ FORMLARI NEREDEN DOLDURULUR?
Faaliyet sahipleri “faaliyet ön bilgi formlarını” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden “Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi’ üzerinden doldurulmalıdır.
3
FAALİYET ÖN BİLGİ FORMUNUNDA GÜNCELLEME YAPMAM GEREKİYOR NE YAPMALIYIM
Yeni bir form doldurarak çıktı olarak form ve ekleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilmeli.
4
TESİSİMDE ÇOK FAZLA KİMYASAL KULLANIYORUM BU KİMYASALLARIN TAMAMINI KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİNE BEYAN ETMELİ MİYİM?
Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkındaki Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan kimyasal bulunuyorsa ve kimyasal miktarı 1 ton/yıldan fazlaysa sadece bu kimyasallara yönelik bilgileri girmeniz yeterli olacaktır.
5
ŞUBELERİ OLAN TESİSLER İÇİN BİR ADET FAALİYET ÖN BİLGİ FORMU DOLDURMASI YETERLİ Mİ?
Faaliyet Ön Bilgi Formu her faaliyet sahası (her şube için) için ayrı ayrı doldurulmalıdır.
6
DENETİM SONUCU ŞÜPHELİ SAHA İLAN EDİLDİM, ŞÜPHELİ SAHA NEDİR?
“Şüpheli Saha”; kirlenme olasılığının yüksek olduğu saha/sahalardır.
7
DENETİM SONUCU KİRLENMİŞ SAHA İLAN EDİLDİM, KİRLENMİŞ SAHA NEDİR?
“Kirlenmiş Saha” kirliliğin tespit edildiği ve temizlenmesi gereken alanı ifade eder.
8
FAALİYET ALANIMIZDA TOPRAK KİRLİLİĞİ BELİRTİLERİ VAR, NE YAPMALIYIM?
17.06.2011 tarihli ve 27967 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Yeterlilik Belgesi Tebliği” kapsamında Bakanlığımızdan “Yeterlilik Belgesi” almış firmalar ile çalışılmalıdır.
9
TOPRAK KİRLİLİĞİ KAPSAMINDA NASIL ÇALIŞMALARIN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR?
Öncelikle kirlilik kaynağının tespit edilmesi, mevcut durum analiz çalışmaları yapılarak kirlilik yükünün belirlenerek değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulması halinde temizlemeye yönelik çalışmaların başlatılması gerekmektedir.
10
FİRMA OLARAK ÇEVRE DANIŞMANLIĞI ALMAK ZORUNDA MIYIM?
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında bahsedilen ek-1 ve ek-2 tesisleri listesinde iseniz Çevre Danışmanlık Hizmeti almak zorundasınız.
11
ATIK BEYANI NE ZAMAN YAPILIR? ATIK BEYANI YAPMAK ZORUNLU MUDUR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir önceki yılın atıkları her yılın ilk çeyreğinde bildirilir. Beyan ECBS MOTAT uygulaması üzerinden yapılır. Her sanayi tesisinde bu bildirimler zorunludur.
12
AKARYAKIT TERMİNALLERİ YA DA İSTASYONLARI ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETİ ALMAK ZORUNDA MI?
Akaryakıt istasyonları ya da akaryakıt terminallerinin Çevre danışmanlık alma zorunluluğu Çevre İzin ve lisans yönetmeliğinin Ek-2 ve EK-1’in de yer alan limit değerlerin üstünde olup olmamasına göre değişir. Limit değerlerin altındaysa çevre danışmanlık hizmeti almak zorunda değildir.
13
SIFIR ATIK BİLGİ SİSTEMİ ÜZERİNDEN OCAK VE TEMMUZ AYLARINDA BİLDİRİM YAPMA İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜK NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Sıfır atık belge tarihinden itibaren, Temmuz-Aralık ayları arası bildirimler takip eden Ocak ayında, Ocak-Haziran ayları arası bildirimler takip eden Temmuz ayında yapılacaktır.
14
SIFIR ATIK BELGESİNE BAŞVURU İŞLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAKTIR?
Temel seviyede belge başvuru işlemleri 12 Ocak 2020 tarihinden itibaren Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilebilecektir.
15
GÜMÜŞ, ALTIN VE PLATİN SEVİYELERİNDEKİ SIFIR ATIK BELGESİ BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILMALI?
Temel seviyedeki sıfır atık belgesinin alınması ve takip eden on iki aylık sürenin geçmesi gerekmektedir.
16
SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAMINDA BİRİKTİRİLEN ATIKLAR NEREYE VERİLECEKTİR?
Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında “Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar mahalli idarelerin sıfır atık belgesi bulunması ve atıkları ayrı toplaması halinde mahalli idare tarafından kurulan toplama sistemine; mahalli idarenin sıfır atık belgesi bulunmaması halinde sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gerekli izin ve/veya çevre lisansı almış atık işleme tesislerine verilebilir.” hükmü yer almaktadır.
17
SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAMINDA DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN FİRMA VAR MI?
Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında “Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü olanlar ile sistemi gönüllü olarak kurmak isteyenler, sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesinin sağlanması için danışmanlık hizmeti alabilirler.
18
SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAMINDA PLATİN BELGE ALMAK İÇİN DANIŞMANLIK HİZMETİ ALMAK ZORUNLU MUDUR?
Bakanlıkça belirlenen puanlama kriterleri kapsamında platin belge almak isteyenlerin danışmanlık hizmetini almaları zorunludur.